خورشت ناردون شمالی یکی از محبوب ترین غذا ها در بین غذاهای محلی شمال کشور است. این غذا که به جوجه ناردونی، خورشت اناردون و یا خورشت انار دانه نیز معروف است، در بین پیشنهادهای شب یلدا یک پیشنهاد ایده آل محسوب میشود. چرا که شامی مناسب، خوش طعم و خوش رنگ برای شب یلداست. شاید برایتان سوال باشد که خورشت ناردون چیست؟ خورشت ناردونی ترکیبی بینظیر از مرغ و انار است که برای مجالس، عروسی ها و مهمانی های شمالی بسیار رواج دارد اما خورش ناردون با غاز و اردک مجلسی تر است که طرز پخت آن با مرغ تفاوت زیادی ندارد که در نکات کلیدی این غذا به آن اشاره کرده ایم.
برای پخت خورشت ناردون میتوان روش های مختلفی به کار برد. همچنین خورش ناردون گیلانی با خورش ناردون مازندرانی تنها در چند ترفند ساده ی پخت تفاوت دارد و اصل هر دو غذا یکی است. انتخاب مواد اولیه و طعم غذا به ذائقه شما بستگی دارد که خورشت ناردون ترش، شیرین و یا ملس میپسندید. برای یادگیری مرحله به مرحله این غذا، با آموزش خورشت ناردون همراه باشید.
طرز تهیه خورشت ناردون
مرحله اول:
ابتدا مرغ را بشویید و به قطعات دلخواه برش بزنید. سپس در ظرفی با نمک، فلفل و پاپریکا مزه دار کنید و اجازه دهید تا آماده شدن بقیه مواد استراحت کند تا طعم دار شود.
مرحله دوم:
روغن زیتون را در ماهیتابه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. زمانی که روغن داغ شد مرغ ها را داخل قابلمه قرار دهید و به مدت 8 دقیقه در روغن سرخ کنید. سپس تکه های مرغ را خارج کنید و کنار بگذارید.
مرحله سوم:
پیاز ها را خیلی ریز خرد کنید و دانه های انار را جدا کنید. قابلمه ای را روی حرارت ملایم گذاشته و پیازها را با کمی روغن به مدت 10 دقیقه تفت دهید تا زمانی که پیازها نرم شوند. سپس سیر رنده شده، گشنیز خرد شده، دانه های انار، نمک و فلفل را اضافه کنید و 5 دقیقه دیگر تفت دهید. (می توانید کمی دانه انار برای تزئین و سرو غذا نگه دارید.)
مرحله چهارم:
رب گوجه فرنگی، رب انار و آب انار را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا یک دست شود. زمانی که مایع به جوش آمد مرغ ها را اضافه کنید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید مرغ ها به مدت 30 الی 45 دقیقه بپزند و خورش جا بیفتد.
مرحله پنجم:
زمانی که مرغ ها کاملا پختند و سس خورش غلیظ شد؛ خورشت آماده سرو است. خورشت را با دانه های تازه انار تزیین کنید و همراه با برنج یا نان نوش جان کنید. در کنار این غذا از انواع ترشی نیز میتوان استفاده کرد.
نکات کلیدی تهیه خورشت ناردون :
- اگر اناری که استفاده می کنید خیلی ترش است، می توانید 1 قاشق غذاخوری شکر به خورشت اضافه کنید تا طعمی ملس داشته باشید. البته میزان شکر بستگی دارد که تا چه میزان دوست دارید خورشت شیرین شود.
- استفاده از رب گوجه فرنگی اختیاری است ولی اگر میخواهید خورشت خوش رنگ تری داشته باشید توصیه می شود.
- اگر خورش ناردون غاز و یا اردک تهیه می کنید باید یک الی دو حبه سیر بیشتر بریزید و زمان پخت را نیز کمی بیشتر کنید.
- در صورت تمایل به دستور خورش ناردون میتوانید نصف پیمانه آلو بخارا و یا یک قاشق چایخوری گلپر نیز اضافه کنید.
- این غذا با انار خشک هم تهیه می شود. اگر از انار خشک استفاده می کنید باید حتما رب گوجه فرنگی و مقدار بیشتری آب در خورشت بریزید.
دیدگاه های ثبت شده
سلام من طبق دستور درستش کردم عالی شد و با پاستا خوردمش
سلام کالری که نوشتید به ازای ۱۰۰گرم از این غذاس یا کالری کل غذاس؟
سلام
خیر کالری برای هر نفر هست. یعنی یک ششم مقادیر گفته شده برای این غذا.
سلام میشه مرغ رو سرخ نکرد و کمی ابپز کرد چون میخوام با مرغ درسته این غذا رو درست کنم تفاوتی توی طعمش نداره؟؟؟؟؟
سلام
راستش من تا حالا با این روش درست نکردم. به نظرم قطعا توی طعم اثر میگذاره.
سلام نیلوفر بانو میشه توش پاپریکا نریخت تو خونه ندارم نمیتونم برم بگیرم و اینکه جعفری و گشنیز قاطی دارم بازم نمیتونم برم گیشنیز خالی بگیرم میشه اینجوری درستش کنم با جعفری و گشنیز یا بد میشه؟؟
ممنونم از خورشتهای خوبی که گذاشتی ی روزم مرغ ترشت رو باید درست کنم سبزی بخرم بعد???
سلام جانم
آره میتونی پاپریکا رو حذف کنی. ادویه سلیقه ایه کاملا. جعفری هم فکر نمیکنم طعم بدی بده به این خورش. امیدوارم غذات خوشمزه و عالی بشه عزیزم.
سلام خانم نیلوفر، خیلی متشکرم از زحمتی که برای آموزش آشپزی می کشید. داشتم دنبال یه دستورپخت جدید می گشتم، به سایت شما برخوردم و دیدم آموزش «انارتیم» رو هم گذاشته اید. من مازندرانی هستم و متخصص پختن غذاهای محلی (البته منظورم تعریف از خود نیست ها؛ از روی نظراتی که دوستان هم اتاقی و خوابگاهیم این سال ها در مورد غذاهام بهم داده اند می گم). خواستم بگم خورشت انار، سبزی خاصی نداره الزاما. یعنی ما که توش هیچ نوع سبزی ای نمی ریزیم. ادویه هم درش مساله نیست. مساله فقط ترش بودنشه؛ ما با رب انار معمولی ملس یا ترش و رب آلوچۀ جنگلی که خیلی ترش تره به اضافۀ آب نارنج مازندرانی، ترشش می کنیم. دو نوعش هم درست می کنیم؛ با انار تازۀ شیرین (که هم خود انار شیرینه و هم شکر اضافه می کنیم که کلا خورشت شیرین باشه)، یا با انار خشک شدۀ ترش (دومی طرفدار بیشتری داره، از جمله خودم که عاشششقشم!). به دوستان می تونید بفرمایید که تو فصل انار، دونه هاش رو خشک کنند و بگذارند تو یخچال و تمام طول سال ازش برای این خورش استفاده کنند. اگر از انار خشک استفاده بشه، زمان خیلی بیشتری برای پخت نیاز داره. ضمنا، با پودر انار هم گاهی این خورش رو درست می کنیم، یعنی انار خشک شده رو می دیم آسیاب کنند و به جای دونۀ انار، پودرش رو می ریزیم که البته حجم بیشتری طلب می کنه چون باید غلیظ باشه. راستی، ما بادمجون هم سرخ می کنیم (به قطعات کوچک و معقول، نه درسته!) و کنارش می گذاریم موقع سرو. آلو و زرشک و گاهی سبزی های معطر رو هم وقتی می ریزیم توش که بخوایم سس اردک یا غاز یا مرغ شکم پر رو درست کنیم که در این صورت دیگه خورش نیست و یک سس خیلی غلیظه. چون عاششق این خورشتم دلم نیومد این نکات رو نگم تا آموزشتون کامل تر بشه. خیلی ممنونم که غذاهای محلی رو هم آموزش می دید؛ حس وحدت با هموطنا رو تو آدم زنده تر می کنه. خیلی موفق باشید ان شاء الله.
سلام…چقدر خوب که این نکات رو گفتی عاطفه جان. منم عاشق غذاهای محلی ام.
خوشحالم که سایت ما رو دوست داشتی. امیدوارم که بازم بهمون سر بزنی و از غذ اهای خوشمزه تون برامون تعریف کنی 🙂
ممنونم
خیلی عالیه
واي فوق العادستتتتتتت ، خيلي ام راحت . من كه با اينكه اوايل اشپزي كردنمه جوري همه عاشق ناهار شدن كه كلي حال كردم??? عااااالي
نوش جان:)
عااااااااااااالیه
خوبه
به به 🙂 دستتون درد نکنه
خواهش می کنم عزیزم
عالیه
عالی
من این غذا رو درست کردم بدون گشنیز سیر و روغن زیتون طعم انار بیشتر حس میشه و پیاز و مرغ رو هم کامل سرخ کردم واقعا فوقالعاده شده بود
چه جالب پریسا جان. البته به نظر من گشنیز و سیر عطر و مزه غذا رو خیلی بهتر میکنه.
فکر کنم خیلی خوشمزه باشه، منتظرم انار یه کم قیمتش بیاد پایین تا واسه مهمونی دوستانم درست کنم. مرسی نیلوفر بانو
خواهش میکنم. حتما این غذای فوق العاده رو درست کن فرزان جان.