هنر آشپزی کدبانوهای شیرازی زبانزد خاص و عام است و غذاهای مخصوص شیراز نیز محبوبیت زیادی در همه مناطق کشورمان دارد. ما قبلا در ایران کوک طرز تهیه قنبرپلو، کوفته سبزی و خوراک دوپیازه را آموزش داده‌ایم که غذاهای محلی معروف شیرازی هستند.

اینجا قصد داریم طرز تهیه آش سبزی شیراز را به شما یاد بدهیم که یکی از آش‌های قدیمی و سنتی شیراز محسوب می‌شود. شیرازی‌ها این آش را با پیاز داغ، آبلیمو و نان سنگک سرو می‌کنند و در روزهای سرد زمستان در وعده صبحانه می‌خورند.

برای پخت آش سبزی شیراز از انواع حبوبات یعنی لوبیا سفید، نخود و عدس استفاده می‌شود که خواص فراوانی برای سلامتی دارند. آنتی‌اکسیدان‌ها و دیگر مواد مغذی موجود در حبوبات باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شوند. فیبر بالای حبوبات موجب احساس سیری طولانی مدت می‌شود و از پرخوری جلوگیری می‌کند.

همچنین تحقیقات مختلف ثابت کرده است خوردن مداوم حبوبات به پیشگیری از برخی سرطان‌ها و بروز بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. حالا برویم به سراغ طرز تهیه آش سبزی شیرازی.

 

طرز تهیه آش سبزی شیراز

 مرحله اول

برنج و حبوبات را از شب قبل بخیسانید. درون قابلمه‌ای گوشت را با پیاز خردشده و کمی روغن تفت دهید.

اش سبزی شیراز

پس از تغییر رنگ گوشت مقداری آب، زردچوبه و پودر دارچین به آن اضافه کنید. سپس، اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد و پس از پخت گوشت، آن را ریش ریش کنید.

اش سبزی شیراز

 

مرحله دوم

در یک قابلمه دیگر چند لیوان آب بریزید. برنج‌، نصف ترخون، نمک و فلفل را درون قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا برنج بپزد و شل شود. هنگام پخت مواد، در قابلمه را باز بگذارید تا رنگ سبزی تیره نشود (می‌توانید در این مرحله مواد را با میسکر بزنید تا یکدست شود).

اش سبزی شیراز

 

مرحله سوم

در قابلمه‌های جداگانه نخود، لوبیا و عدس را بپزید. اگر آب عدس تیره شد، در طول مدت پخت 1 تا 2 بار آب آن را تعویض کنید.

 

مرحله چهارم

پس از اینکه تمام مواد پختند، حبوبات و گوشت ریش‌ریش را به مخلوط برنج و سبزی در حال پخت اضافه کنید. البته باید آب حبوبات و آب گوشت را صاف کنید و بعد به آش اضافه کنید ( در این مرحله می‌توانید مواد را با میسکر بزنید تا یکدست شود).

 

مرحله پنجم

باقی مانده ترخون را در مقداری روغن تفت دهید و به مواد دیگر اضافه نمائید. سپس، حرارت را کم کنید و اجازه دهید آش به مدت 2 ساعت روی حرارت کم بماند تا غلیظ و کشدار شود.

البته در این مدت باید هر 10 دقیقه یک بار آش را خوب هم بزنید تا ته نگیرد. پس از آماده شدن آش، آن را با پیاز داغ تزیین نمایید و سرو کنید.

 

نکات طلایی در تهیه آش سبزی

- در مراحل آخر پخت آش سبزی باید مرتب آن را هم بزنید. راز اصلی خوشمزه و کش‌دار شدن این آش، هم‌زدن مرتب آن است.

- بهتر است در این آش از گوشت گردن یا سردست استفاده کنید.

- آش سبزی باید تا حدی پخته شود که مواد خوب له شوند.

 

سخن آخر

آش سبزی شیراز، یکی از آش‌های قدیمی و سنتی شیراز محسوب می‌شود که عطر و طعم دلچسبی دارد. شیرازی‌ها این آش را با پیاز داغ، آبلیمو و نان سنگک سرو می‌کنند و در روزهای زمستان به عنوان صبحانه می‌خورند.

برای پختن این آش ابتدا گوشت تفت‌‌خورده با پیاز را همراه مقداری آب، زردچوبه و دارچین بپزید. در یک قابلمه دیگر برنج، نصف ترخون، نمک و فلفل را بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. حبوبات را نیز در ظرف‌های جداگانه بپزید.

در ادامه حبوبات و گوشت ریش‎‌ریش پخته را به مخلوط برنج و سبزی در حال پخت بیفزایید. باقی‌مانده ترخون را نیز در مقداری روغن تفت دهید و به آش اضافه کنید. سپس، حرارت را کم کنید و اجازه دهید آش 2 ساعت روی حرارت بماند و کش‌دار شود. آش سبزی را موقع پخت به ویژه در مراخل آخر باید مدام هم بزنید.